Circuitul turistic „ECOTURISM ÎN GORJ”
Durata: 5 zile
Locaţie cazare : cazare itinerantă – cazare I zona Polovragi/Baia de Fier, cazare II Arcani/Runcu, cazare III mânăstire Tismana sau pensiuni din zonă.
Mărime grup: cca . 2 – 20 pers /serie.
Adresabilitate: persoane interesate de obiceiuri, cultură populară şi gastronomie tradiţională.
Accesibilitate: program accesibil tuturor persoanelor .
Locaţie cazare : cazare itinerantă – cazare I zona Polovragi/Baia de Fier, cazare II Arcani/Runcu, cazare III mânăstire Tismana sau pensiuni din zonă.
Mărime grup: cca . 2 – 20 pers /serie.
Adresabilitate: persoane interesate de obiceiuri, cultură populară şi gastronomie tradiţională.
Accesibilitate: program accesibil tuturor persoanelor .
Ziua 1: sosirea în Gorj, cazarea. Masa de seară la locaţia de cazare.
Ziua 2: Circuitul I zona Polovragi/Baia de Fier cu vizitarea mânăstiri Polovragi, cheile Olteţului, peştera Muierilor, cheile Galbenului. Masa prânz intr-unul din restaurantele de pe traseu. Masa de seară cu produse locale cu specific pastoral (brânzeturi de oaie, tocan oaie, pastramă oaie, mămăliguţă) ciuperci de munte, dulceaţă de căpşuni de Polovragi, palincă de Novaci, vin de Baia, muzică tradiţională.
Ziua 3: Circuitul II zona Arcani/Runcu-Peştişani cu vizitarea mânăstirii Vişina, mânăstirii Lainici, cheilor Sohodolului, casa memorială Constantin Brâncuşi, expoziţia de sculptură din zăvoiul Bistriţei, Muzeului artei şi arhitecturii populare Curtişoara şi alte obiective din zonă. Masa de seară cu produse tradiţionale specifice Olteniei de Nord, brânzeturi de bovine, sărmăluţe cu răcituri, turtă, purceluş la proţap, vin de piatră de Runcu, dulceaţă de afine, muzică tradiţională.
Ziua 4: Circuitul III Tismana cu vizitarea bisericii de lemn Frânceşti, mânăstirii Tismana şi excursie pedestră către Schitul Cioclovina de Jos şi Schitul Cioclovina de Sus. Masa de prânz cu specific monahal la mânăstirea Tismana. Recomandări de vizitare: cascada, peştera Tezaurului, păstrăvăria. Masa de seară cu produse tradiţionale specifice zonei, brânzeturi de capră, păstrăv afumat şi în coajă de brad, mămăliguţă, turtă, cocoş la ceaun, berbec la groapă, vin şi ţuică de casă, dulceaţă de mure/zmeură, piure de castane, castane fierte/coapte , muzică tradiţională.
Ziua 5: Încheierea programului. Recomandări de vizitare la plecare: operele lui Ctin Brâncuşi, muzeele Gorjului.
Sursă text și foto
Ziua 2: Circuitul I zona Polovragi/Baia de Fier cu vizitarea mânăstiri Polovragi, cheile Olteţului, peştera Muierilor, cheile Galbenului. Masa prânz intr-unul din restaurantele de pe traseu. Masa de seară cu produse locale cu specific pastoral (brânzeturi de oaie, tocan oaie, pastramă oaie, mămăliguţă) ciuperci de munte, dulceaţă de căpşuni de Polovragi, palincă de Novaci, vin de Baia, muzică tradiţională.
Ziua 3: Circuitul II zona Arcani/Runcu-Peştişani cu vizitarea mânăstirii Vişina, mânăstirii Lainici, cheilor Sohodolului, casa memorială Constantin Brâncuşi, expoziţia de sculptură din zăvoiul Bistriţei, Muzeului artei şi arhitecturii populare Curtişoara şi alte obiective din zonă. Masa de seară cu produse tradiţionale specifice Olteniei de Nord, brânzeturi de bovine, sărmăluţe cu răcituri, turtă, purceluş la proţap, vin de piatră de Runcu, dulceaţă de afine, muzică tradiţională.
Ziua 4: Circuitul III Tismana cu vizitarea bisericii de lemn Frânceşti, mânăstirii Tismana şi excursie pedestră către Schitul Cioclovina de Jos şi Schitul Cioclovina de Sus. Masa de prânz cu specific monahal la mânăstirea Tismana. Recomandări de vizitare: cascada, peştera Tezaurului, păstrăvăria. Masa de seară cu produse tradiţionale specifice zonei, brânzeturi de capră, păstrăv afumat şi în coajă de brad, mămăliguţă, turtă, cocoş la ceaun, berbec la groapă, vin şi ţuică de casă, dulceaţă de mure/zmeură, piure de castane, castane fierte/coapte , muzică tradiţională.
Ziua 5: Încheierea programului. Recomandări de vizitare la plecare: operele lui Ctin Brâncuşi, muzeele Gorjului.
Sursă text și foto