Cântecele epice (baladele)
Folclor, tradiții
Despre
Cele mai vechi cântece din Gorj sunt cântecele epice, numite și balade. Deși în creația folclorică baladele cunosc sute de motive și teme, în localitățile gorjene se regăsesc doar câteva, împărțindu-se în următoarele categorii:
- Fantastice (ex.: Iovan Iorgovan, Șarpele și voinicul, Trei surori, Corbul și vânatul turbat)
- Vitejești (ex.: Mihu haiducul, Gruia lui Novac, Corbea, Badiul cârciumarul, Gheorghe și Arapu, Sbangă, Zdrelea, Mărunțelu, Cântecul lui Petrescu, Radu Anghel)
- Păstorești (ex.: Oiță beluță, Ciobanul care și-a pierdut oile)
- Familiale (ex.: Ghiță Cătănuță, Uncheșelul, Oleac Voinicul, Mirea, Matei Haiducul, Cântecul lui Tudor, Costea și Catrina, Dină Duduleanu)
- Jurnale orale (ex.: Cântecul popii Mischie, Cântecul lui Dincă Schileru, Gogin din Buduhala, Bărbatul meu nu este mort, La nuntă la Vijulan, Focul de la Costești).
Cântate întotdeauna de bărbați (de obicei primașii bandelor), ele aveau un caracter arhaic și un stil specific de la zonă la zonă. Cele mai multe balade au fost culese și înregistrate la Tismana, de la lăutarul Petre Geagu zis „Cătăroiu”, cunoscut și ca „baladistul Gorjului”. Alte balade deosebite, unele locale, au fost culese și înregistrate de la lăutarii din Runcu și de pe valea Amaradiei. Unele se identifică prin evenimente, fapte și oameni de legendă, precum prezența baladei lui Iovan Iorgovan (personaj din mitologia românească similar cu Hercules). Dintre vechile balade, păstrătoare ale elementului eroico-fantastic, cu atmosferă de basm, se regăsește și „Șarpele și voinicu”.
Numeroase și frecvent cântate până către mijlocul secolului al XX-lea la nunțile sătești, astăzi baladele s-au fărâmițat ori au dispărut de tot, ele reprezentând niște „relicve” ale acelora interpretate la curțile medievale. Din punct de vedere muzical se aseamănă cu doinele, datorită ritmului lor rubato. Totuși, dispariția baladei nu înseamnă o rupere a acesteia din lumea poeziei populare, elementele ei fiind reținute de alte specii folclorice, precum doinele.
Sursă foto
Sursa text
Sursă foto
Sursa text