Descoperă destinațiile EDEN ale județului Gorj

Descoperă destinațiile EDEN ale județului Gorj


Două destinații turistice din județul Gorj au primit titlul de Destinație europeană de excelență (EDEN) - o distincție oferită de Comisia Europeană prin care se răsplătesc cele mai bune realizări în turismul sustenabil în destinații mai mici din întreaga Europa.

🏞 Tismana

Categoria: TURISMUL ȘI GASTRONOMIA LOCALĂ

Tismana este o destinație renumită pentru festivalurile gastronomice:

Festivalul Răciturilor
Eveniment unic în România, care are loc în zona Tismana. Răciturile pot fi de gâscă, pește, pui, curcan, cocoș, prepeliță, porc, vită, vânat, iepure, și se consumă odată cu sarmale calde, mămăligă și ardei iute. 

Festivalul Păstrăvului
Are loc de sărbătoare Bunei Vestiri, din 25 martie, punând în valoare oferta păstrăvăriilor din zonă. Peștele, în special păstrăvul este consierat un preparat tradiținoal în meniurile de nuntă, și se servește de obicei cu mămăligă și mujdei. 

Sărbătoarea Castanului
Castanul este arborele simbol al Tismanei, fructele acestuia fiind deopotrivă aliment și medicament. Ca aliment se folosesc mai ales la preparea dulciurilor, iar ca medicament sunt utilizate la obținerea vinului medicinal, tinctură, pulbere, ceaiuri, alifii.  Festivalul are loc la începutul lunii octombrie.

Locuitorii de aici au ca ocupație agricultura, creșterea animalelor, apicultura, piscicultura, meștelugurile populare. Produsele economiei locale sunt valorificate într-o piață zilnică din centurl localității și în târgul de naimale care are loc o dată pe săptămână.

Mănăstirea Tismana este cel mai renumit obiectiv cultural religios al destinației. Aceasta a fost ctitorită de Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310-1406), căruia îi aparține alegerea stilului arhitectonic. Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul domnitorilor Radu Negru Voievod (1377-1383), Dan I (1384-1386) și Mircea cel Bătrân (1386 – 1418). 

🏞 Polovragi

Categoria: TURISMUL RURAL

În statul Polovragi, vizitatorii pot descoperi aspecte variate ale vieții la țară din Oltenia, bucurându-se de minunile naturii și de cele realizate de mâna omului, de la culmile Munților Căpățânii la adâncimile Peșterii Polovragi, de la ruinele fortărețelor dacice la sanctuarul Mănăstirii Polovragi, toate cu o poveste pregătită pentru călătorii gata să colecționeze noi amintiri.

Primul lucru de remarcat încă de la intrarea în Polovragi este arhitectura tipică a caselor. Fiecare gospodărie are o autentică legătură cu natura și modul de viață tradițional. Oamenii din Polovragi își fac uneltele și hainele singuri, și urmăresc vechiul ciclu agrar. În mijlocul lor, oricine poate vedea autenticitatea stilului de viață și detaliile artistice în tot ceea ce creează.

Fie că este vorba de o poartă de lemn, un costum tradițional, un instrument muzical, un vas de ceramică sau un fel de mâncare, în tot se pune și un strop de suflet. Astfel, impresia lăsată este cea a unei comunități de artiști populari, pentru care fiecare obiect are un scop și o semnificație specială, moștenite de la generațiile de demult.

Alte sugestii

Editorial: De ce să vizitați Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu?
În căutarea lui Zamolxe: Peștera Polovragi
Lumea din subteran: Peștera Muierilor
Drumul Regelui, Transalpina
Pe urmele artei lui Brâncuși